luni, 31 octombrie 2016

CETA - God Save the Queen

God Save The Queen!

            După Brexit, ratificarea CETA de către Comunitatea Europeană şi Canada înseamnă pierderea suveranităţii europene şi transformarea Europei într-o colonie britanică. CETA Save the Queen!


            CETA e răspunsul britanic în urma Brexit-ului, ca un fel de răzbunare? Brexit Save the Queen? Greu de spus, ţinând cont că negocierile pentru CETA dintre UE şi Canada s-au finalizat în august 2014, iar referendumul Brexit-ului a fost în iunie 2016. Parcă cineva ar amesteca paginile calendarului european schimbându-ne percepţia despre timp spunându-ne că “ziua de ieri este mâine”. Să fie vorba de o protecţie divină? “God Save the Queen” este mai mult decât un imn naţional? Alături de Ierusalim şi Vatican, Londra dobândeşte valenţe biblice?

            Canada a fost colonie britanică, în prezent fiind un stat independent membru în Commonwealth alături de încă 51 de state care recunosc suveranitatea monarhiei britanice.
            Care sunt motivele pentru care Canada doreşte să semneze acordul CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement – Acordul economic şi comercial cuprinzător) cu Uniunea Europeană? CETA conţine mecanismul ISDS, sprijin nelimitat şi necondiţionat pentru marile corporaţii, derogări de la legislaţia europeană de mediu, reglementări noi pe piaţa muncii şi a protecţiei sociale, modificări în sistemul public de sănătate şi numeroase clauze secrete în multe domenii de activitate ale economiei europene. De la înfiinţare, UE a obligat gradual la numeroase renunţări privind aspecte ale suveranităţii naţionale pentru multe din statele membre. Acum CETA va elimina restul.

            Brexit-ul a fost justificat de impunerea prea multor măsuri economiei britanice, taxe, impozite şi alte participaţii la economia europeană. Brexit-ul a fost o chestiune asumată şi atent planificată din timpul negocierii CETA? Are cineva impresia că un imperiu se construieşte şi se menţine pentru câteva sute de ani prin mişcări haotice?

            Este logică subordonarea a peste 500 milioane de persoane (care locuiesc în UE) către cele 35 milioane de persoane care locuiesc în Canada? Sau vorbim de subordonarea indirectă către cele peste 2,2 miliarde de persoane ale Commonwealth-ului?
            Este interesantă reglementarea democraţiei europene în impunerea unor limitări care îi îngrădesc funcţionarea şi existenţa. Aservirea economică europeană făcută de politicienii europeni către monarhia britanică dă un nou sens democratiei care urmează Cărările Domnului, pentru că  God Save the Queen. Mai miră pe cineva interesul arătat de Prinţul Charles pentru Transilvania şi pădurile României? Mai miră pe cineva interesul arătat de actualii politicieni pentru fosta monarhie Hohenzollern?

            Neavând acces la prevederile tratatului CETA, am încercat să găsesc câteva aplicaţii pozitive ale acestuia. Eliminarea vizelor nu înseamnă nimic pentru majoritatea populaţiei, în condiţiile actuale de sărăcie. Totuşi am găsit un beneficiu în domeniul sportului prin participarea europeană în cadrul Jocurilor Commonwealth, care se ţin la jumătatea termenului dintre două olimpiade.

            “Brexit Save the Queen” şi “CETA Save the Queen” vor fi două noi hit-uri care se vor adăuga imnului consacrat “God Save the Queen”.


Doru Apostol